Przejdź do portalu Jobland.pl  

Szukaj Grupy U¿ytkownicy FAQ Forum Jobland.pl Strona G³ówna Zaloguj Prywatne Wiadomo¶ci Profil Rejestracja

Szukasz pracy za granic±? Znasz jêzyk?
Szukaj bezpo¶rednio na www.eFind.pl
Jak wype³niæ p85?
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Forum Jobland.pl Strona G³ówna -> Podatki Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Nastêpny 
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
marzenka

Do³±czy³: 13 Pa¼ 2008
Sk±d: Anglia

PostWys³any: Pon Pa¼ 13, 2008 2:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Od 1go sierpnia 2008 jestem na urlopie maciezynskim. Od pracodawcy dostalam wynagrodzenie przez 6 tyg 90% mojej pensji bo przepracowalam lacznie w 1 firmie 18 miesiecy. w miedzyczasie z mezem zdecydowalismy po urodzeniu dziecka wrocic na stale do Polski. Moje pytanie brzmi: czy moge rozliczyc sie z podatku 2008/2009 jeszcze przed skonczeniem urlopu maciezynskiego (39 tyg) czy musze poczekac do konca tego okresu ( w Polsce nie bede pracowac w tym czasie)??
prosze o porade....
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
Jobland.pl
Site Admin

Do³±czy³: 02 Lip 2007
Sk±d: Warszawa

PostWys³any: Pon Pa¼ 13, 2008 4:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozliczenie przed koñcem roku podatkowego bêdzie mia³o sens, je¶li nie bêdzie Pani ju¿ otrzymywa³a dochodów opodatkowanych w UK (np. wyp³at od pracodawcy) w przysz³o¶ci (w tym roku podatkowym). Wtedy jest mo¿liwe rozliczenie podatku na P85 jeszcze przed koñcem roku. To czy Pani bêdzie pracowaæ wtedy w Polsce czy nie, nie ma znaczenia.

==================
UWAGA. Jobland.pl nie jest kancelari± prawnicz± ani biurem doradztwa podatkowego i nie mo¿na traktowaæ powy¿szej informacji jako porady prawnej lub podatkowej. Powy¿sze prosimy traktowaæ wy³±cznie informacyjnie i pogl±dowo. Materia³ zosta³ opracowany na podstawie dostêpnych informacji z wiarygodnych ¼róde³. Nie stanowi on ¼ród³a prawa ani nie jest oficjaln± wyk³adni±. Stan prawny obowi±zuj±cy w dniu publikacji tej informacji mo¿e siê zmieniæ w przysz³o¶ci. Nie mo¿emy braæ odpowiedzialno¶ci za decyzje podjête na podstawie tych informacji. Czêsto z pozoru drobne szczegó³y mog± wiele zmieniaæ w kwestiach prawnych i podatkowych. W indywidualnych przypadkach nale¿y skorzystaæ z porad prawnika, licencjonowanego doradcy podatkowego lub ksiêgowego, który udzieli porady odpowiednio do szczególnej sytuacji danej osoby. W sprawach rozliczeñ i zwrotu podatku z zagranicy polecamy np. us³ugi Euro Tax (5% zni¿ki dla osób z polecenia Jobland.pl):
www.zwrotpodatku.jobland.pl

Jobland.pl - praca za granic±.
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Odwied¼ stronê autora
rikka82

Do³±czy³: 28 Pa¼ 2008
Sk±d: warszawa

PostWys³any: Wto Pa¼ 28, 2008 11:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W³a¶nie wype³ni³am P85 jednak zastanawia mnie jedna kwestia. Mam do³±czyæ PART 2 i Part 3 P45 natomiast na tych stronach nie ma informacji dot. moich przychodów i zap³aconego podatku. U mnie takie dane s± podane dopiero w Part 1A P45. W zwi±zku z tym czy nie powinnam wys³aæ równie¿ Part 1A P45? Poza tym czy mog³abym wys³aæ kopiê a nie orygina³ P45?
Bêdê wdziêczna za wszelkie informacjê.
Powrót do góry
Jobland.pl
Site Admin

PostWys³any: Wto Pa¼ 28, 2008 1:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powinna Pani wys³aæ orygina³y. P85 wype³nia siê w sytuacji, kiedy nie zamierza Pani ju¿ pracowaæ w UK w danym roku podatkowym, a wiêc czê¶æ 2 i 3 (przeznaczone dla nowego pracodawcy w danym roku podatkowym) - nie bêd± ju¿ Pani potrzebne.

Je¶li na tych czê¶ciach nie zosta³y (omy³kowo) wyszczególnione kwoty potr±ceñ itd oraz kod podatkowy - najrozs±dniejszym wydaje siê do³±czenie dodatkowo [b]kopii[/b] czê¶ci 1A, z ewentualnym wyja¶nieniem.

Orygina³ czê¶ci 1A powinna Pani zachowaæ dla siebie.

Zostan± one (najoprawdopodobniej :) ) porównane i tak z czê¶ci± 1, któr± Pani pracodawca powinien by³ wys³aæ do HMRC.

W razie w±tpliwo¶ci nale¿a³oby siê skontaktowaæ z HMRC telefonicznie (dane kontaktowe by³y ju¿ wielokrotnie podawane w tym w±tku) lub skorzystaæ z us³ug specjalisty w zakresie odzyskiwania podatku z zagranicy. Jobland.pl nie jest kancelari± prawnicz± ani biurem doradztwa podatkowego i nie mo¿na traktowaæ powy¿szej informacji jako porady prawnej lub podatkowej. Powy¿sze prosimy traktowaæ wy³±cznie informacyjnie i pogl±dowo. Materia³ zosta³ opracowany na podstawie dostêpnych informacji z wiarygodnych ¼róde³. Nie stanowi on ¼ród³a prawa ani nie jest oficjaln± wyk³adni±. Stan prawny obowi±zuj±cy w dniu publikacji tej informacji mo¿e siê zmieniæ w przysz³o¶ci. Nie mo¿emy braæ odpowiedzialno¶ci za decyzje podjête na podstawie tych informacji. W sprawach rozliczeñ i zwrotu podatku z zagranicy polecamy np. us³ugi Euro Tax (5% zni¿ki dla osób z polecenia Jobland.pl - prosimy siê powo³aæ):
www.zwrotpodatku.jobland.pl

Powrót do góry
rikka82

Do³±czy³: 28 Pa¼ 2008
Sk±d: warszawa

PostWys³any: Sro Pa¼ 29, 2008 2:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziêkuje za informacjê ale ma jeszcze jedno pytanie do kogo skierowany jest P85(s)?
Powrót do góry
Jobland.pl
Site Admin

PostWys³any: Czw Pa¼ 30, 2008 10:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Je¶li pytanie dotyczy kwestii kto jest adresatem (dok±d wys³aæ P85) to jest to HMRC. Je¶li zamówi Pani P85 poczt±, to adres ten powinien tam byæ wydrukowany.

Jest to adres biura podatkowego które normalnie zajmuje siê Pani sprawami podatkowymi:
http://www.hmrc.gov.uk/cnr/faqs_general.htm#1nr

je¶li nie zna Pani tego adresu mo¿na
- uzyskaæ go od ostatniego pracodawcy
- na P45 lub P60 powinien byæ "office number"
lub employer reference number (ten te¿ mozna uzyskac od pracodawcy)
po tym numerze mozna znalezc adres biura w wyszukiwarce na stronie www.hmrc.gov.uk.
Link do wyszukiwarki:
http://search2.hmrc.gov.uk/kbroker/hmrc/locator/locator.jsp?type=1

Pisali¶my o tym:

http://www.forum.jobland.pl/forum/jak-wypeni-p85-t144.html

Powrót do góry
beneras

Do³±czy³: 03 Lut 2009

PostWys³any: Wto Lut 03, 2009 3:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
Mam pytanie:jesli 2 raz zwracam sie o zwrotem podatku to jakie dokumenty powiniennem wypelnic (p85,p86?cos jeszcze?)?
Bede bardzo wdzieczny za udzielenie jakichkolwiek porad
Pozdrawiam!
Powrót do góry
Jobland.pl
Site Admin

PostWys³any: Wto Lut 03, 2009 5:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zwrot podatku z UK to wype³nienie formularza P85. Do niego za³±cza siê ostatni P45, który otrzyma³o siê od pracodawcy.

Powrót do góry
rds

Do³±czy³: 03 Lut 2009

PostWys³any: Wto Lut 03, 2009 9:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pracowa³em w UK od 05.01.2006 - 30.06.2006, czyli prawie 6msc. i to na prze³omie roków podatkowych - 2005/6 i 2006/7.

Czy powinienem wys³aæ dwa dokumenty P85S za ka¿dy rok podatkowy, czy wystarczy jeden dokument?

Do dzi¶ nie obiega³em siê o odzyskanie podatku, wiec jaki rok powinienem wype³niæ w sekcji 3 P85s - deklaracja. (I claim any repayment of tax ... )

Przez ca³y czas pracowa³em u jednego pracodawcy i w jednym miejscu. Nie otrzyma³em P45, podobno zosta³o do mnie wys³ane kiedy bylem ju¿ w Polsce lecz nie otrzyma³em do dzisiaj. Czy to jaki¶ problem? Mam payslip'y za ka¿dy miesi±c i P60.

Z góry dziêkuje za ka¿d± odpowiedz.
Powrót do góry
Jobland.pl
Site Admin

PostWys³any: Sro Lut 04, 2009 12:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przyznam ¿e pytanie trochê przekracza nasze kompetencje. Na pewno na podstawie P60 i payslipów jest mo¿liwe uzyskanie zwrotu podatku. Polecam kontakt z infolini± HMRC
http://www.direct.gov.uk/en/Dl1/Directories/DG_6000211
lub skorzystanie z us³ug specjalistycznej firmy zajmuj±cej siê zwrotem podatku, np.
http://www.zwrotpodatku.jobland.pl/podatek/index.php

Powrót do góry
cooramilka

Do³±czy³: 06 Lut 2009

PostWys³any: Pi± Lut 06, 2009 2:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Serdecznie proszê o pomoc w zaadresowaniu P85 na formularzu i na kopercie. Nie mam pojêcia jaki wpisaæ adres HM
Powrót do góry
Jobland.pl
Site Admin

PostWys³any: Pi± Lut 06, 2009 3:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

proszê spojrzeæ 5 wpisów wy¿ej... temat by³ poruszany ju¿ wiele razy.

Powrót do góry
cooramilka

Do³±czy³: 06 Lut 2009

PostWys³any: Pi± Lut 06, 2009 4:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a w sytuacji gdy nie posiadam formularza P45 ?? mam jedynie formularz P2(new) w którym jest mój tax code
Powrót do góry
Jobland.pl
Site Admin

PostWys³any: Pi± Lut 06, 2009 5:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiem ¿e odzsykiwano podatek na podstawie P60 lub ostatniego Payslipu. P2 jest tu ma³o przydatny. polecam kontakt z firm± która zajmuje siê zwrotem podatku - http://www.zwrotpodatku.jobland.pl/podatek/index.php

Powrót do góry
dj1987

Do³±czy³: 15 Lut 2009

PostWys³any: Nie Lut 15, 2009 6:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam ja do UK je¿d¿ê sezonowo na wakacje. W 2007 bylem lipiec-wrzesieñ, w 2008 tak samo lipiec wrzesieñ tak¿e w tym roku mam zamiar jechaæ na wakacje(lipiec-wrzesieñ). Moje pytanie jest takie czy do 2007 roku ¿eby odzyskaæ podatek mam uzupe³niæ p85 i czy do 2008r tak samo mam uzupe³niæ p85. W jednej z rubryk w p85 jest pytanie o potwierdzenie narodowo¶ci czyli np dowód osobisty i czy trzeba za³±czyæ kopie tego do p45, p85.
Powrót do góry
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Forum Jobland.pl Strona G³ówna -> Podatki Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Nastêpny 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 4 z 6

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach

FAQ | U¿ytkownicy | Grupy | Szukaj | Rejestracja | Profil | Prywatne Wiadomo¶ci | Zaloguj