Przejdź do portalu Jobland.pl  

Szukaj Grupy U¿ytkownicy FAQ Forum Jobland.pl Strona G³ówna Zaloguj Prywatne Wiadomo¶ci Profil Rejestracja

Szukasz pracy za granic±? Znasz jêzyk?
Szukaj bezpo¶rednio na www.eFind.pl
Niezdolnosc do pracy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Forum Jobland.pl Strona G³ówna -> Zjednoczone Królestwo (UK: Anglia, Szkocja, Walia, NI)  
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
Anna43

Do³±czy³: 05 Lut 2008

PostWys³any: Pi± Pa¼ 30, 2009 11:50 am    Temat postu: Niezdolnosc do pracy Odpowiedz z cytatem

Witam,
Za miesiac mam zaplanowany zabieg chirurgiczny, ktory moze czasowo ale znacznie ograniczyc moja zdolnosc do pracy, zalezy mi bardzo na tym zabiegu ale wiem, ze bede potrzebowac przerwy w pracy, domyslam sie, ze moj pracodawca nie bedzie szczesliwy.
Jak wyglada w Anglii problem z dochodzeniem do siebie po operacjach i ewentualn± rehabilitacja.Mam kontrakt 32 godziny tygodniowo.
Prosze o odpowiedz.
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
Jobland.pl
Site Admin

Do³±czy³: 02 Lip 2007
Sk±d: Warszawa

PostWys³any: Sob Lis 07, 2009 11:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

podam tu ogólne informacje, w szczegó³ach polecam kontakt z Citizens Advice na przyk³ad.

Pracownik, który jest chory i nie mo¿e pracowaæ z tego powodu (np. operacja) ma prawo do chorobowego. Okre¶la je umowa o pracê, a jak nie, to jest to Statutory Sick Pay. Obecnie wynosi 79.15 funta tygodniowo.
http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAndBenefits/BenefitsTaxCreditsAndOtherSupport/Illorinjured/DG_10018786
P³atny jest przez pierwsze 28 tygodni choroby. Potem przechodzi siê na zasi³ek
Employment and Support Allowance
http://www.direct.gov.uk/en/DisabledPeople/FinancialSupport/esa/index.htm

Pracodawca nie mo¿e zwolniæ pracownika z powodu choroby. Niemniej, nie oznacza to, ¿e pracownik mo¿e zostaæ zwolniony w trakcie choroby z innych powodów.

http://www.direct.gov.uk/en/Employment/Employees/Pay/DG_10027238

Oczywi¶cie je¶li jest to operacja planowana warto to uzgodniæ z pracodawc±.

W kwestii samego przebiegu operacji i rehabilitacji, jak równie¿ ewentualnych kosztów - polecam dowiedzieæ siê bezpo¶rednio u lekarza.

Udzielenie odpowiedzi na szczegó³owe pytania wymaga dok³adnego rozpoznania szczególnej sytuacji danej osoby, zadania dodatkowych pytañ, sprawdzenia dokumentów, zapoznania siê z tre¶ci± pism urzêdowych itd. W Zjednoczonym Królestwie (Anglia, Walia, Szkocja i Irlandia Pó³nocna) bezp³atn± poradê prawn± mo¿na uzyskaæ w lokalnym Biurze Porad Obywatelskich (Citizens Advice Bureau): www.citizensadvice.org.uk .

Jobland.pl - praca za granic±.
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Odwied¼ stronê autora
Anna43

Do³±czy³: 05 Lut 2008

PostWys³any: Sro Lis 11, 2009 10:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziekuje za odpowiedz.
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Forum Jobland.pl Strona G³ówna -> Zjednoczone Królestwo (UK: Anglia, Szkocja, Walia, NI)  
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach

FAQ | U¿ytkownicy | Grupy | Szukaj | Rejestracja | Profil | Prywatne Wiadomo¶ci | Zaloguj